Kolagen: Víte k čemu je dobrý a jak ho správně užívat?

Kolagen: Víte k čemu je dobrý a jak ho správně užívat?

Nejspíš už jste o kolagenu na vlasy a pleť zaslechli. Především asi na sociálních sítích, kde tuto složku vyzdvihuje kdejaká influencerka. Ovšem,  co to vlastně ten kolagen je? Existuje více druhů a pokud ano, jak se liší? Dle čeho tedy vybírát, když váháme mezi více značkami?  

Co je to kolagen?

Kolagen je ve vodě nerozpustitelná bílkovina, která se přirozeně nachází v lidském těle a tvoří stavební hmotu pojivových tkání. Kolagen se nachází jak v kostech, zubech a šlachách, tak i v pokožce a chrupavkách.  Tudíž, jak si můžeme odvodit,  jeho důležitost v našem těle je opravdu nepopiratelná a rovněž nezastupitelná. 

Existuje více druhů kolagenů a jaký kolagen je k čemu dobrý?

Zkráceně, ano existuje! Není totiž kolagen jako kolagen. Ačkoliv jde o látku, která je našemu tělu vlastní, existuje několik jeho druhů (v současnosti jich je známo 28), kde každý z nich působí na něco zcela jiného. 

Druhy kolagenů:

Jak jsme si již zmínili, v současnosti je známo 28 druhů kolagenů, my si zde ale povíme něco o prvních třech, které by vás mohli nejvíce zajímat.

Nezapomínejte ale také na to, že tělo dovede s přijatým kolagenem mnohem lépe pracovat, pokud k němu dostane (ve stejnou chvíli) dostatek vitamínu C.

Kolagen typu I 

Kolagen typu I je  nejrozšířenějším kolagenem v našem organismu (představuje 90 % kolagenu v celém organismu). Tento typ kolagenu tvoří silná vlákna a rovněž svazky vláken, které už mohou být viděné pouhým okem. Kolagen typu I je zastoupen především v naší pokožce, kostech, zubech, šlachách a vazech.

Kolagen typu II

Kolagen typu II je nejvýznamnější pro správné fungování chrupavky. Tento druh kolagenu netvoří tak silná vlákna a svazky vláken, jako kolagen typu I, což je pro fungování chrupavky příznivější. Tudíž koleg typu I vůbec žádný v chrupavce nenajdeme.

Kolagen typu III  

Kolagen typu III je podobný kolagenu typu I. Ovšem, zde jsou vlákna volnější a méně pravidelně uspořádaná než vlákna kolagenu typu I. Kolagen typu III tvoří oporu orgánům z hladké svaloviny – tím je tedy myšleno: střeva, žaludek, oko a další.

V jakých potravinách nalezneme kolagen?

  1. Potraviny stimulující produkci kolagenu:
  • sója
  • červené ovoce
  • olivy
  • různá semínka
  • fazole
  • zelí
  • avokádo
  1. Kolagen přirozeně nachází nejvíce v kostech, nejlepší možností jsou:
  • masové vývary od kosti v podobě polévek
  • želatiny, která je obsažena například v gumových medvídcích (získává se vařením hovězích a vepřových šlach a kostí)
  • kuřecí maso
  •  ryby
  • mořské plody

Jak správně užívat kolagen?

Jak se říká, opakování je matka moudrosti, takže si to zde celé ještě shrneme. Před nákupem vždy zkontrolujte, zda má výrobek vhodný kolagen pro to, co potřebujete řešit. Aby příjem kolagenu do těla nevyšel úplně nadarmo, vždycky se ve složení podívejte po vitamínu C, který zlepšuje jeho využití. 

Pak už jen záleží vybírat dle toho, co vám nejvíce vyhovuje. Je možné sehnat kolagen, který se rozpustí ve vodě či kolagen, který je přidán do kapslí, které obsahují i další látky přírodního původu. 

Pokud máte nějaké zkušenosti, tipy a rady, jakým značkám se vyhnout či jaké vyzkoušet, neváhejte se na nás skrze sociální sítě obrátit. A my pak vaše zkušenosti můžeme sdílet s ostatními a tím tak společně můžeme někomu pomoct.